Καλώς ήλθατε στο φόρουμ των Fiestamaniacs
Για να μπορέσετε να δείτε όλα τα θέματα και να συμμετάσχετε, παρακαλώ συνδεθείτε ή δημιουργήστε έναν λογαριασμό.
Σύνδεση

fiestakias1000

Rookie
MK7.5
Aug 8, 2024
19
3
3
Μοντέλο
MK7.5
Τί εννοείς;
Το φιλτρο ελευθερας επηρεάζει την αποδοση.
Καλύτερα πρωτα το φιλτρο ελευθερας να τοποθετηθεί και επειτα να γινει ο επαναπρογραμματισμος.
Ακριβώς.
Post automatically merged:

Τί εννοείς;
Το φιλτρο ελευθερας επηρεάζει την αποδοση.
Καλύτερα πρωτα το φιλτρο ελευθερας να τοποθετηθεί και επειτα να γινει ο επαναπρογραμματισμος.
Ακριβώς.

εδώ είναι το δικό μου

Last edited:

Loykas21

Rookie
Aug 5, 2022
18
4
3
Μοντέλο
MK8
Ακριβώς.

Ακριβώς.

εδώ είναι το δικό μου
Ουσιαστικα αυτο που ρωταω ειναι το προγραμμα ειναι ιδιο με το εργοστασιακο φιλτρο η αλλαζει με φιλτρο ελευθερας

The Ace

Hero Member
Vip Team
MK7.5
Nov 20, 2015
1,426
268
83
53
Αθήνα
Μοντέλο
MK7.5
Η διαφορά που κάνει το φίλτρο (ακόμα και χοάνη) είναι ελάχιστη, δεν χρειάζεται επαναπρογραμματισμός ούτε επηρεάζει το πρόγραμμα

kos25k

New member
MK7
Jan 11, 2024
77
17
8
Μοντέλο
MK7
Καλησπέρα παιδιά! Θα σας κουφάνω λίγο, αλλά θέλω να ρωτήσω το εξής:Μπορώ να βάλω κάποιο τσιπ το οποίο θα αλλάξει την καμπύλη ιπποδύναμης και το πότε μπαίνει το turbo με τέτοιο τρόπο ώστε να μειωθεί η κατανάλωση καυσίμου;Δε τρέχω καθόλου και μπορώ να πω ότι 100ps είναι ήδη αρκετά για μένα.Θα ήθελα π.χ το turbo να μπαίνει απο τις 2500+ rpm λόγω του ότι έχει μακρύ σανζμάν και δεν υπάρχει λόγος να μπαίνει από τις 1500 γιατί καίει παραπάνω και ήδη δίνει αρκετή ροπή και δύναμη αμέσως μετά το ρελαντί.

The Ace

Hero Member
Vip Team
MK7.5
Nov 20, 2015
1,426
268
83
53
Αθήνα
Μοντέλο
MK7.5
Απόδειξη ότι όλοι έχουμε διαφορετικές απόψεις....Εγώ πάντα θεωρούσα -από την πρώτη στιγμή- ότι 100 άλογα δεν είναι όχι απλά πολλά, ούτε καν αρκετά για το Fiesta :D :D :D

Ναι μπορείς να κάνεις τέτοιο remap, το οποίο θα δουλεύει την τουρμπίνα πολύ λιγότερο και σε πολύ μικρότερο φάσμα σαλ, διαχειριζόμενο κατάλληλα την -ηλεκτρονική πλέον- wastegate. Θα πρέπει να πας σε μαγαζί με remaps και να τους πεις τι ακριβώς θες,

kos25k

New member
MK7
Jan 11, 2024
77
17
8
Μοντέλο
MK7
Απόδειξη ότι όλοι έχουμε διαφορετικές απόψεις....Εγώ πάντα θεωρούσα -από την πρώτη στιγμή- ότι 100 άλογα δεν είναι όχι απλά πολλά, ούτε καν αρκετά για το Fiesta :D :D :D

Ναι μπορείς να κάνεις τέτοιο remap, το οποίο θα δουλεύει την τουρμπίνα πολύ λιγότερο και σε πολύ μικρότερο φάσμα σαλ, διαχειριζόμενο κατάλληλα την -ηλεκτρονική πλέον- wastegate. Θα πρέπει να πας σε μαγαζί με remaps και να τους πεις τι ακριβώς θες,
Οπότε υπάρχει λύση.Ναι πες'το ψυχολογικό,πες το για προστασία..Άκουσα πάρα πολλά για το συγκεκριμένο μοτέρ (εκτός το θέμα του ιμάντα) ότι π.χ σπάει,χτυπάει κεφαλή κλπ και δυστυχώς με έχουν επηρεάζει..Και δεν είμαι μέχρι να μας υποχρεώσουν όλους να πάρουμε ηλεκτρικό τηλεκατευθυνόμενο για αλλαγή αμαξιού..Οπότε για τι κόστος μιλάμε εδώ στο περίπου;

The Ace

Hero Member
Vip Team
MK7.5
Nov 20, 2015
1,426
268
83
53
Αθήνα
Μοντέλο
MK7.5
Το μοναδικό που ισχύει όντως είναι για τον ιμάντα που θέλει πιο τακτική αλλαγή (όχι βέβαια στα 180Κ και μετά στα 120Κ που λέει η Ford), τώρα έχει πάει στα 90-100Κ χλμ. Τα άλλα είναι είτε ράδιο αρβύλα είτε αφορά φτιαγμένα-πιεσμένα μοτέρ.

Ένα custom remap θέλεις, σε όποιον γνωστό tuner και να πας θα μπορεί να στο φτιάξει. Κόστος αναλόγως, από ~300€ που έχουν οι τυπικές κονσέρβες μέχρι ~500€ για ένα εντελώς custom

kos25k

New member
MK7
Jan 11, 2024
77
17
8
Μοντέλο
MK7
Το μοναδικό που ισχύει όντως είναι για τον ιμάντα που θέλει πιο τακτική αλλαγή (όχι βέβαια στα 180Κ και μετά στα 120Κ που λέει η Ford), τώρα έχει πάει στα 90-100Κ χλμ. Τα άλλα είναι είτε ράδιο αρβύλα είτε αφορά φτιαγμένα-πιεσμένα μοτέρ.

Ένα custom remap θέλεις, σε όποιον γνωστό tuner και να πας θα μπορεί να στο φτιάξει. Κόστος αναλόγως, από ~300€ που έχουν οι τυπικές κονσέρβες μέχρι ~500€ για ένα εντελώς custom
Μακάρι φιλαράκο μου.Ξες είναι πολύ δύσκολο να μη το σκέφτεσαι αυτό όταν δουλεύεις σε ΚΤΕΟ και σχεδόν όλοι οι μάστορες που έρχονται και τους ρωτάς την άποψη τους σου λένε μακρυά και δώστο τωρα που είναι καιρός.Πόσο μάλλον σε άτομα ψείρες σαν και εμένα. Μπορείς να μου πεις σε ποιον πραγματικά καλό μπορώ να απευθυνθώ;(Παρένθεση αλλά με ένα απλό ενδοσκόπιο μπορείς με το κινητό σε κάθε αλλαγή λαδιών να βλέπεις σε τι κατάσταση είναι η "αμφιλεγόμενη" σίτα της αντλίας λαδιού.)

The Ace

Hero Member
Vip Team
MK7.5
Nov 20, 2015
1,426
268
83
53
Αθήνα
Μοντέλο
MK7.5
Έχω ενδοσκόπιο αλλά δεν το έχω κοιτάξει ακόμα, η γυναίκα μου είπε ότι της έβγαλε στιγμιαία ένδειξη πίεσης λαδιού και μάλλον έρχεται η ώρα του.

Για πρόγραμμα υπάρχουν πολλοί, αλλά εσύ θες κάτι συγκεκριμένο, οπότε θα πρέπει να πάρεις μερικά τηλέφωνα, προσωπικά ξέρω τον Γιώργο (Microchips) και τον Στέλιο (etuners) ότι μπορούν να ασχοληθούν

Κεραυνός

Hero Member
Jan 8, 2016
1,282
210
63
Μοντέλο
MK6
Τα άλλα είναι είτε ράδιο αρβύλα είτε αφορά φτιαγμένα-πιεσμένα μοτέρ.
Και ασυντηρητα ή κακοσυντηρημενα.
Ως επι το πλειστον απο λιπαντικο που δεν πληρουσαι προδιαγραφη.
Και ενα απλο για το γκαζι σαν το sprintbooster θα μειωνε την δυναμη αν ρυθμιζόταν στο οικονομικο - μειωση αποδοσεως

kos25k

New member
MK7
Jan 11, 2024
77
17
8
Μοντέλο
MK7
Όταν ανάψει η πίεση λαδιού σημαίνει είτε ότι βουλώνει η σίτα,είτε ότι έρχεται η ώρα της αντλίας; Περισσότερες πληροφορίες για το sprinterboost έχουμε;

Κεραυνός

Hero Member
Jan 8, 2016
1,282
210
63
Μοντέλο
MK6
Περισσότερες πληροφορίες για το sprinterboost έχουμε;
Και η racechip εκδιδει αντιστοιχη συσκευη. Μειωνει ή αυξανει την αποκριση - μεταδοση του επιταγχυτου (γκαζιου).

The Ace

Hero Member
Vip Team
MK7.5
Nov 20, 2015
1,426
268
83
53
Αθήνα
Μοντέλο
MK7.5
Όταν ανάψει η πίεση λαδιού σημαίνει είτε ότι βουλώνει η σίτα,είτε ότι έρχεται η ώρα της αντλίας; Περισσότερες πληροφορίες για το sprinterboost έχουμε;

Αν όλα τα υπόλοιπα δεδομένα (φίλτρο, ποσότητα λαδιού) είναι ΟΚ, και τα χιλιόμετρα αρχίζουν να δικαιολογούν την φθορά, και ίσως γίνει και ο πρόχειρος έλεγχος στο κάρτερ (με ενδοσκόπιο), τότε ναι το πιθανότερο είναι ο ιμάντας. Θέλει δουλίτσα και το κόστος δεν είναι ευκαταφρόνητο (μπορεί να φτάσει και 4ψήφιο), αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Για τα διάφορα sprint-boosters δεν έχω καθόλου καλή άποψη, κυρίως γιατί είναι πολύ απλά piggyback που αλλοιώνουν το σήμα του γκαζιού, με ότι συνεπάγεται αυτό, αλλά για μια φθηνή και οικονομική λύση, μπορεί να αποδειχτούν χρήσιμα

kos25k

New member
MK7
Jan 11, 2024
77
17
8
Μοντέλο
MK7
Αν όλα τα υπόλοιπα δεδομένα (φίλτρο, ποσότητα λαδιού) είναι ΟΚ, και τα χιλιόμετρα αρχίζουν να δικαιολογούν την φθορά, και ίσως γίνει και ο πρόχειρος έλεγχος στο κάρτερ (με ενδοσκόπιο), τότε ναι το πιθανότερο είναι ο ιμάντας. Θέλει δουλίτσα και το κόστος δεν είναι ευκαταφρόνητο (μπορεί να φτάσει και 4ψήφιο), αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Για τα διάφορα sprint-boosters δεν έχω καθόλου καλή άποψη, κυρίως γιατί είναι πολύ απλά piggyback που αλλοιώνουν το σήμα του γκαζιού, με ότι συνεπάγεται αυτό, αλλά για μια φθηνή και οικονομική λύση, μπορεί να αποδειχτούν χρήσιμα
Κατσε μπερδεύτηκα λίγο.4ψηφιο εννοείς την αλλαγή ιμάντα;Στην αλλαγή ιμάντα αλλάζεις και αντλία;

The Ace

Hero Member
Vip Team
MK7.5
Nov 20, 2015
1,426
268
83
53
Αθήνα
Μοντέλο
MK7.5
Ναι η αλλαγή ιμάντα στο 1000αρι Ecoboost (νομίζω και στα δύο μεγαλύτερα μοτέρ) πλησιάζει το 1000αρικο, αναλόγως φθοράς και ανταλλακτικών. Αντλία λαδιού όχι δεν αλλάζεις (αν δεν έχει πάθει κάτι δηλαδή), αλλά ίσως προκύψει αντλία νερού

kos25k

New member
MK7
Jan 11, 2024
77
17
8
Μοντέλο
MK7
Ναι η αλλαγή ιμάντα στο 1000αρι Ecoboost (νομίζω και στα δύο μεγαλύτερα μοτέρ) πλησιάζει το 1000αρικο, αναλόγως φθοράς και ανταλλακτικών. Αντλία λαδιού όχι δεν αλλάζεις (αν δεν έχει πάθει κάτι δηλαδή), αλλά ίσως προκύψει αντλία νερού
Αα οκ με τρόμαξες χαχα.Τον έκανα πέρυσι μου βγήκε 500€ (Μάλλον στις μεγαλουπόλεις βαράνε στ'αυτιά).

kos25k

New member
MK7
Jan 11, 2024
77
17
8
Μοντέλο
MK7
Μπορεί κάποιος να πεί και να στείλει σε γράφημα τις αλλαγές της καμπύλης που θα προκύψουν άμα το βάλω τσιπ και πάει στα 125 άλογα;(Κάποιος μου είχε πεί ότι θα πέσει ή κατανάλωση στις χαμηλές).

The Ace

Hero Member
Vip Team
MK7.5
Nov 20, 2015
1,426
268
83
53
Αθήνα
Μοντέλο
MK7.5
Δες τις καμπύλες στα sites των tuners, όλοι έχουν παραδείγματα με dyno charts.

Για την κατανάλωση, δεν παίζουν ρόλο οι σαλ, η κατανάλωση πέφτει γιατί αλλάζουν (αυξάνουν) κατά 5-10% το TargetAFR για τον closed-loop χάρτη, άρα όσο χρόνο δουλεύει εκτός wot (περίπου το 95% του χρόνου λειτουργίας του μοτέρ) καταναλώνει λίγο λιγότερο. Στο χάρτη wot (open loop) προφανώς καίει παραπάνω, αφού δουλεύει με παραπάνω πίεση και το μείγμα πρέπει να είναι σχετικά πλούσιο, άρα αναλογικά θέλει παραπάνω καύσιμο

• Like
Αντιδράσεις: turbomaniac and Κεραυνός

kos25k

New member
MK7
Jan 11, 2024
77
17
8
Μοντέλο
MK7
Για κάνε μια εξήγηση δε κατάλαβα τίποτα χαχα Λίγο που διάβασα κάποιοι λένε δε θέλει και πολλά-πολλά λόγω αντοχής,το πολύ-πολύ το γνήσιο πρόγραμμα της ford..

The Ace

Hero Member
Vip Team
MK7.5
Nov 20, 2015
1,426
268
83
53
Αθήνα
Μοντέλο
MK7.5
Όσο πιο απλά γίνεται γιατί θέλει πολύ ανάλυση και δεν γίνεται εύκολα και γρήγορα στο χαρτί. Τα αυτοκίνητα γενικά έχουν δύο καταστάσεις λειτουργίας της μηχανής, open και closed loop. Στο closed-loop η ECU παρακολουθεί την κατάσταση της μηχανής από διάφορους σένσορες και επανατροφοδοτεί τα μπεκ για να διατηρεί πάντα ένα περίπου στοιχειομετρικό AFR. Σε αυτή τη κατάσταση περνάνε τα αυτοκίνητα περίπου το 95% του χρόνου λειτουργίας τους. Η άλλη λειτουργία είναι open-loop (ή wot, wide-open-throttle, τέρμα γκάζι που λέμε), όπου το αυτοκίνητο περνάει το 5% του χρόνου του (πόσο και πότε πάμε με τέρμα γκάζι ? σε εκκινήσεις, προσπεράσεις κλπ) η ECU δεν κοιτάει σένσορες αλλά ψεκάζει προκαθορισμένες ποσότητες με δεδομένους χρονισμούς, προ-προγραμματισμένη βάσει της εκτιμώμενης απόδοσης του κινητήρα.

Στο πρώτο χάρτη (closed-loop) αλλάζουμε συνήθως το TargetAFR αν θέλουμε να έχουμε οικονομία, ενώ στο δεύτερο αλλάζουμε ποσότητες, χρονισμούς κλπ ψεκασμού, ώστε να αντισταθμίσουμε την παραπάνω δύναμη, υπερπίεση του turbo κλπ. Ο πρώτος χάρτης δίνει οικονομία, ο δεύτερος δίνει την αυξημένη δύναμη. Επίσης μπορείς να αλλάξεις χάρτες χρονισμού, μετάβαση από τον ένα στον άλλο και άλλα πολλά, αλλά τα βασικά για αυτό που ρωτάς είναι τα δύο που ανέφερα.

Τώρα για το τι αντέχει ο κάθε κινητήρας, εξαρτάται τι θες, πόσο το τσιτώνεις, κάθε πότε το συντηρείς, αν το προσέχεις κλπ. Το εργοστασιακό πρόγραμμα (125 και 140) είναι προφανώς safe επιλογές, αλλά και οι τυπικές κονσέρβες που υπάρχουν στους γνωστούς tuners δεν πάνε και πολύ παραπάνω, 145, άντε 150 άλογα.

Κάντε σύνδεση ή δημιουργήστε έναν λογαριασμό για να μπορέσετε να απαντήσετε.

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε μια απάντηση.

Δημιουργία λογαριασμού

Ανοίξτε έναν δωρεάν λογαριασμό. Είναι αρκετά απλό !

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Κάντε σύνδεση

Users who are viewing this thread