Καλώς ήλθατε στο φόρουμ των Fiestamaniacs
Για να μπορέσετε να δείτε όλα τα θέματα και να συμμετάσχετε, παρακαλώ συνδεθείτε ή δημιουργήστε έναν λογαριασμό.
Σύνδεση

kostg

Staff member
Elite Member
Vip Team
May 9, 2010
9,458
12
38
22
www.fiestamaniacs.gr
Με γειες. Ακριβούτσικη, αλλά με καλή εγγύηση. Εύχομαι να αντέξει και αυτή μια 6ετία. Varta-Ford δεν είναι;

Addicted

New member
Feb 12, 2011
74
0
6
Ευχαριστώ.Πολύ ακριβή,ακόμα δεν ξέρω αν έκανα καλά.Ναι,varta γράφει πάνω.

BillMk7

Pro Member
Feb 2, 2011
600
4
18
39
Πειραιάς (Καλλίπολη)
Ποιά είναι η γνώμη σας για την Varta σειρά Blue Dynamic?
Σκέφτομαι να βάλω την 44ΑΗ 440Α με διαστάσεις 207mm x 175mm x 175mm.
Τιμή στα 60 ευρώ με 2 χρόνια εγγύηση.

Μέχρι τώρα είχα την εργοστασιακή 43ΑΗ 390Α.

Maksimos

Newbie
Σεπτ. 19, 2017
2
0
0
Αθήνα
Καλημέρα σε όλους. Έχω ένα Fiesta 1,6 diesel του 2014 με start-stop λειτουργία. Χθες με πρόδωσε η εργοστασιακή μπαταρία και δεν ξεκίνησε ο κινητήρας (αναμένα τα λαμπάκια στο ταμπλό, η κεντρική οθόνη και τα φώτα ημέρας αλλά π.χ. δε λειτουργούσαν οι υαλοκαθαριστήρες). Φοράει μια Varta 60Ah 590A.
Αφού το ξεκίνησα τελικά, πήγα σε ένα τοπικό συνεργείο και τη μέτρησα και μου είπε ότι τώρα έχει σωστή τάση αλλά πιθανότατα θέλει αλλαγή. Στο δικό μου συνεργείο μου είπαν ότι δεν πρέπει να εμπιστευτώ τη συγκεκριμένη μπαταρία γιατί σε λίγο θα τα φτύσει εντελώς. Λόγω απειρίας μου, θελω να διαβάσω γνώμες... να γίνει φόρτιση και όσο αντέξει, αλλαγή με ίδιας χωρητικότητας ή μεγαλύτερη και ποιά αν γνωρίζετε?

KARBY

Pro Member
Feb 12, 2015
320
3
18
Να μην την εμπιστευτεις σε καμια περιπτωση γιατι σε βλεπω στην ακρη του δρομου να ψαχνεις για βοηθεια ρευματος.
Μπορει να εχει σωστα μετρηματα αλλα αυτα γινονται λαθος οταν την βαζεις σε φορτια.
μΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ καμενα.
Ποτε δεν ξερεις.
Μεγαλυτερη δεν πρεπει να βαλεις γιατι δημιουργεις προβλημα στον δυναμο ο οποιος θα ζοριζεται
να την φορτωνει και δεν θα μπορει ,με αποτελεσμα καποια στιγμη θα σου χαλασει ξεκινωντας απο τον αυτοματο του.Ειναι συνηθισμενο το φαινομενο ακομη και οι μπαταριαδες να κανουν αυτο το λαθος.Μπαταριες θα βρεις εκατονταδες μαρκες και τυπους ,ομως επειδη ειναι το αυτοκινητο με start-stop θελει προσοχη στις φθηνες επιλογες.
Μια καλη λυση ειναι οι μπαταριες ΖΕΛΕ  που δεν εχουν υγρα καθολου και δεν θελουν συχνα η καθολου συντηρηση.Τετοιες μπαταριες βγαζουν ολες οι σοβαρες εταιρειες και ειναι λιγο
τσιμπημενες σε τιμη.Αλλα θα ησυχασεις για πολλα χρονια.
Ειναι και πρωτης τυοποθετησης για πολλους ακριβους κατασκευαστες.
Αν δεν αντεχει η τσεπη σου προτιμησε κλασσικη μπαταρια Ελληνικης εταιρειας .
Ειναι πολυ καλλιτερες απο τις κινεζιες που κυκλοφορουν.

Ελπιζω οτι βοηθησα.
Προσεχε πολυ στην αλλαγη της να γινει απο επαγγελματια γιατι δεν πρεπει να μεινει
καθολου το αυτοκινητο χωρις ρευμα.
Η παλια μεθοδος βγαζω την παλια και βαζω καινουρια που θα εκανες και εσυ ,δινει την ευκαιρια
να χαθουν ολες οι βασικες ρυθμισεις των εγκεφαλων του αυτοκινητου.
Και ειναι πολλοι οι ατιμοι και μετα θα ψαχνεσε τι δεν δουλευει.@@@@@@

Maksimos

Newbie
Σεπτ. 19, 2017
2
0
0
Αθήνα
Karby σ ευχαριστώ για την απάντησή σου. Θα βάλω την προτεινόμενη από την Varta και λόγω αξιοπιστίας από την εταιρεία αλλά και λόγω διαστάσεων.
Τι εννοείς ότι δεν πρέπει να μείνει χωρίς ρεύμα? Την ώρα της αλλαγής από την παλιά στη νέα δεν θα μείνει χωρίς ρεύμα για λίγα λεπτά?

KARBY

Pro Member
Feb 12, 2015
320
3
18
Πλεον ολα τα καινουρια αυτοκινητα εχουν πολλους εγκεφαλους για διαφορες λειτουργιες,εκει
αποθηκευονται ολες οι συνηθειες του οδηγου ,τροποι οδηγησης,ανοιγμα συναγερμου,ιστορικο
δυσλειτουργειων,κωδικοι immobilaizer-radio, ειναι ακρως απαραιτητο αυτα τα στοιχεια που συνοδευουν το αυτοκινητο απο το εργοστασιο να μην χαθουν.
Οταν λοιπον εμεις αφαιρεσουμε την μπαταρια ΣΤΕΓΝΑ αυτα χανονται και γινεται reset παντου.
Οι καλοι μπαταριαδες πριν βγαλουν την παλια μπαταρια  συνδεουν παραλληλα μια μπαταρια
μικρης ισχυος των 12v.Βγαζουν την παλια μπαταρια ,αλλα το αυτοκινητο δεν μενει χωρις ρευμα
για να χαθουν παραμετροι και κωδικοι.Βαζει την καινουρια και εισαι οκ οπως ησουν πριν.
Ειναι πολυ σημαντικο αυτο που γραφω.
Αλλαζουν καποιοι μπαταριες και μετα ψαχνουν για επαναπρογραμματισμο κλειδαριων,
κωδικο immobilaizer,κωδικο ραδιοφωνου,και πολλα αλλα.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ.
Καποιος θα μου πει,οταν μεινουμε απο μπαταρια αυτα δεν χανονται?
Οχι,γιατι ποτε η μπαταρια ΔΕΝ ΜΗΔΕΝΙΖΕΙ ΑΠΟ ΡΕΥΜΑ.
Και δευτερον τα καινουρια αυτοκινητα μολις διαπιστωσουν πτωση τασης ,ετοιμαζουν το αυτοκινητο με αφαιρεση λειτουργιων απο το συνολο αυτων.
Προειδοποιουν πριν η μπαταρια ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΕΝΤΕΛΩς.

Fiesta maniac

Rookie
Nov 20, 2015
25
0
0
32
Αθήνα
Απορία.Πριν λίγες μέρες άλλαξα μπαταρία και το μόνο πρόβλημα που συνάντησα ήταν που απορυθμίστηκαν τα παράθυρα και τα ρύθμισα.Όλα τα υπόλοιπα ήταν εντάξει που έλεγξα.Μάλιστα έβαλα και μπαταρία από 44 Αh στα 52 Ah μάρκας Varta για καλύτερη ισχύ και επειδή έχω ηχοσύστημα στο αυτοκίνητο με ενισχυτές 1200 watt και δώσε.

https://www.varta-automotive.gr/el-gr/products/varta-silver-dynamic/552-401-052

Μάλιστα προτείνεται για Ford Fiesta Μκ7 2009 μοντέλο. 1400 κυβικά.

Πάντως μου κάνει εντύπωση γιατί μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί ποτέ αυτό.
Μήπως υπάρχει περίπτωση να είναι ο διακόπτης ανοιχτός την ώρα της αλλαγής και χάνονται οι κωδικοί γιατί έχω ακούσει από μπαταριά ότι είχε κάποιος ανοιχτό το διακόπτη στο αυτοκίνητο και από την απότομη αποσύνδεση χάθηκαν κωδικοί.

Πάντως το repair manual προτείνει προτού γίνει αποσύνδεση μπαταρίας περιμένεις 3 λεπτά να φύγει το ρεύμα από το υπόλοιπο όχημα και μετά αλλάζεις μπαταρία.Και αφού την τοποθετήσεις ρυθμίζεις ώρα,ημερομηνία,παράθυρα και μετά αφήνεις να δουλέψει το αυτοκίνητο για 3 λεπτά και πηγαίνεις.

Αυτό κάνω μέχρι τώρα και δεν είχα κανένα πρόβλημα τόσα χρόνια.

fiesta77

Pro Member
May 9, 2014
331
9
18
Πειραιας
Μόνο οι σταθμοί ραδιοφώνου χάνονται και πιθανώς η ρύθμιση των παραθύρων. Το immobilizer σίγουρα δεν απορυθμίζεται. Καλό είναι πάντως να γίνεται (αν το προλάβεις ) αυτό με την παράλληλη μπαταρία .

KARBY

Pro Member
Feb 12, 2015
320
3
18
Επρεπε να γινει η αλλαγη με παραλληλη μπαταρια.
Γιατι ενα αλλο βασικο σημειο ειναι η ηλεκτρονικη πεταλουδα του γκαζιου.
Χανεται η ρυθμιση της.Δεν γνωριζει το ποντεσιομετρο σε τι γωνια ειναι η πεταλουδα.
Αυτο μετα φερνει αρυθμιες στο ριλαντι και στο τερμα γκαζι το αμαξι δεν ξερει τι κανει.
Μπορεις ομως να το ρυθμισεις με διαγνωστικο η με τον παρακατω τροπο.
Ανοιγεις διακοπτη μηχανης με κλειστη την πορτα του οδηγου(εχει σημασια)
Περιμενεις να σβησουν ολα τα λαμπακια.
Πατας το γκαζι σιγα-σιγα μεχρι το πατωμα τερμα (βγαλμενο το χαλακι).
Το αφηνεις σιγα-σιγα μεχρι εντελως επανω.
Κλεινεις διακοπτη χωρις να βαλεις μπρος.
Ανοιγεις διακοπτη και περιμενεις 1-2 λεπτα.
ΒΑΖΕΙς ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ.
ΕΙΝΑΙ ΡΥΘΜΙΣΜΕΝΟ.
Προσοχη η διαδικασια να γινει με ζεστο αυτοκινητο.ΠΟΤΕ ΚΡΥΟ.
αΥΤΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙς για τους κωδικους μπορει να παιζει.
Γιατι ενω βλεπει διακοπτη ανοιχτο και κωδικους ,ξαφνικα ΤΟ ΚΛΕΒΟΥΝ(ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ)
Εκει μπλοκαρει και δεν δεχεται τιποτε αλλο παρα μονο παρεμβαση του εργοστασιακου λογισμικου.
Υποθεση κανω.

Nos7

Administrator
Original poster
Moderator
Elite Member
MK7
May 9, 2010
8,942
29
48
42
ΠΕΙΡΑΙΑΣ CITY-ΓΑΛΑΤΣΙ
www.fiestamaniacs.gr
Μοντέλο
MK7
    • Administrator
    • Moderator
KARBY said:
Να μην την εμπιστευτεις σε καμια περιπτωση γιατι σε βλεπω στην ακρη του δρομου να ψαχνεις για βοηθεια ρευματος.
Μπορει να εχει σωστα μετρηματα αλλα αυτα γινονται λαθος οταν την βαζεις σε φορτια.
μΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ καμενα.

καμενο στοιχειο και σου δειχνει το βολτομετρο ενδειξη ??  :eek: :eek: :eek: :eek:

KARBY δεν σε ξερω και δεν με ξερεις αλλα θα σε παρακαλεσω παρα πολυ αμα δεν ξερεις κατι να μην απαντας και να μην φοβηζεις ατομα με την αμαθεια σου ή εστω την ημηθεια σου!!! πραγματικα θα μας κανεις μεγαλη χαρη να μην ποσταρεις καν σε ζητηματα που δεν ξερεις!!!!

KARBY

Pro Member
Feb 12, 2015
320
3
18
Νομιζω οτι το υφος σας ειναι αμεσα προσβλητικο.
Και λεω,ΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ?
Μιλαω για καμενο στοιχειο,δηλ.για πλακα μολυβδου με χαλασμενη επιφανεια.
Που ειναι το λαθος αγαπητε?
Και ποια ειναι η ημιμαθεια μου στο συγκεκριμενο θεμα ?
Εαν θελετε να το συνεχισω ,υπαρχει και πτυχειο μηχανολογου μηχανικου.
Ναι ξερω το εχετε γραμμενο.
Αλλα παρακαλω πολυ ,επειδη με προκαλεσατε σας λεω αυτο.
Εγω δεν προκειται να ξαναγραψω τιποτα και θα ησυχασετε.
Εσεις ομως θα μου στειλετε π.μ να μιλησουμε προσωπικα γιατι ο τροπος σας με θιγει
γιατι υπαρχει ανωνυμια.
Και σαν αντικειμενικος modetator θα ηθελα να μιλησουμε κατ ιδιαν για ποιο λογο
μια τοσο επιθετικη παρεμβαση για κατι που δεν κανω κανενα λαθος.
Δεν μπορω αυτο να το καταλαβω σε καμια περιπτωση.
Εκτος και εαν δεν εξυπηρετειτε τα συμφεροντα των συμετεχοντων εδω μεσα.
Η εαν σας ενοχλουν καποιοι εξυπνακηδες σαν εμενα.
ΗΜΑΡΤΟΝ ΠΙΑ .
ΣΤΗ ΤΕΛΙΚΗ ΤΙ ΕΙΠΑ?
Πρωτη φορα ακουτε στοιχειο ανενεργο σε μπαταρια που να κλεινει ΚΥΚΛΩΜΑ?
ΑΝΕΝΕΡΓΟ ΕΑΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ.
Εγω αποσυρομαι ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ .
Και εσεις παρτε με τηλεφωνο μετα απο π.μ
Εαν οχι ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ
ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΧΑΣΑ ΚΑΤΙ@@@@@@

nos7 said:
καμενο στοιχειο και σου δειχνει το βολτομετρο ενδειξη ??  :eek: :eek: :eek: :eek:

Καλημέρα Μιχάλη!

Υπάρχει περίπτωση να δείχνει εντελώς πλασματικό νούμερο το βολτόμετρο σε κάποιες περιπτώσεις μέτρησης. Πρέπει να βγει απο το αμάξι και να γίνουν μετρήσεις σχετικά με το πόσο καλή είναι η απόδοσή της.
Ενα βραχυκυκλωμένο(το "καμμένο" δεν είναι σωστός όρος) στοιχείο θα σου δώσει ένδειξη σε μπαταρία με 6 στοιχεία (2χ6=12v).
Αν μπορούσαμε να είχαμε 6 στοιχεία ξεχωριστά θα ήταν ευκολότερο στο να γίνει κατανοητό, για το τι είδους βλάβη έχει μια μπαταρία.

Υπάρχουν και άλλες βλάβες που μπορεί να έχει εσωτερικά μια μπαταρία, αλλά θα χαθεί η ουσία της ερώτησης του "Maksimos".

Maksime θα άλλαζα με κλειστά μάτια την μπαταρία!

Fiesta maniac

Rookie
Nov 20, 2015
25
0
0
32
Αθήνα
Kerby αυτό με την ηλεκτρονική πεταλούδα ισχύει?? .Γιατί σήμερα που βγήκα στο δρόμο και ήθελα να το πατήσω σαν να μην έδινε γκάζι το αυτοκίνητο.Έτσι ρυθμίζεται όπως λες.? Ή πρέπει να κάνω καμιά 80 χιλιόμετρα για να ρυθμιστεί.?

Ρωτάω γιατί δεν ξέρω.Και αυτό που είπες με ενδιαφέρει.

kostg

Staff member
Elite Member
Vip Team
May 9, 2010
9,458
12
38
22
www.fiestamaniacs.gr
Δεν ισχύει αυτό που γράφει ο Karby. Δεν ξερυθμίζεται η πεταλούδα στα fiesta.
Σε σένα έχει κάνει reset o εγκέφαλος (λογικό) και θέλει κάποιο χρόνο να "προσαρμοστεί" στις συνήθειές σου.

Nos7

Administrator
Original poster
Moderator
Elite Member
MK7
May 9, 2010
8,942
29
48
42
ΠΕΙΡΑΙΑΣ CITY-ΓΑΛΑΤΣΙ
www.fiestamaniacs.gr
Μοντέλο
MK7
    • Administrator
    • Moderator
KARBY επειδη το εχεις αναφερει πολλες φορες και πλεον εχει γινει βαρετο : το οτι εχεις ενα πτυχιο μηχανολογιας προσωπικα δεν μου λεει τιποτα οπως και εσενα ή και στον καθενα απο εδω μεσα δεν τον αφορα ουτε τον ''φοβεριζω'' ουτε σημαινει οτι θα ειμαι ''ανωτερος'' και ''αλανθαστος'' με το πτυχιο που εχω σαν αυτοματιστης και οτι δουλευω 15χρονια τα ηλεκτρονικα και τα ηλεκτρολογικα!!!

παμε παρακατω...
οσο αφορα την μπαταρια εφοσων εισαι τις παλιας σχολης και μιλαμε γιατι τις παλιες μπαταριες και οχι τυπου τζελ υπαρχουν 2 περιπτωσεις
1) ή φθηρεται(βραχυκυκλωνει) η πλακα που εχει το στοιχειο και οταν εχεις την μπαταρια εκτος φορτειου εχεις 12ν με το πολυμετρο σου αλλα οταν ''ζητησεις'' πολλα αμπερ για την εκκινηση του κινητηρα δεν μπορει να σου τα δωσει
2) ή κοβεται(καιγεται)το στοιχειο και δεν υπαρχει κυκλωμα μεσα στην μπαταρια επομενος η ταση σου ειναι 0ν

με μια προχειρη αναζητηση στο ιντερνετ σε περιπτωση αμφισβητησης σε οσα λεω παρε ενα λινκ για να μαθεις να μην εισαι απολυτος και να ακους και καποιους αλλους http://www.karditsalive.net/karditsa/i-bataria-tou-aftokinitou-kai-ta-mystika-tis-arthro-tou-k-kerasioti

και για να δεις οτι εαν και νεος γνωριζω την μπαταρια απο την ''γενια'' η σωστη μετρηση τις μπαταριας γινεται με οργανο μετρησης τις πυκνωτητας στα ελληνικα συνεργεια πομομετρο ....

Σε αλλο ενα θεμα που εισαι φαουλ απαντας σε μελος με λειτουργεια start-stop να βαλει μια συμβατικη μπαταρια....ΛΑΘΟΣ πρεπει απο εκει που θα αγορασει την μπαταρια να ενημερωσει οτι το αμαξι του εχει λειτουργεια start-stop για να του δωσουν μπαταρια η οποια θα αντεχει την συνεχη εκκινηση του κινητηρα!!!!

τελος με το θεμα μπαταριας...

παμε στο θεμα fiesta....
εχω μεινει απειρες φορες απο μπαταρια και αλλες τοσες εχω βγαλει εγω τον πολο τις μπαταριας για να κανω συνδεσεις στις οποιες απαιτουν να βγει ο πολος και δεν εχει παθει τιποτα η πεταλουδα,ουτε οι εγκεφαλοι του αμαξιου....το μονο που χανεται ειναι η μεση καταναλωση απο τα trip computer και η ρυθμιση του παραθυρου....ουτε καν οι αποθηκευμενοι σταθμοι στο ραδιο δεν εχουν χαθει....πρως τι λοιπον τοσοι τρομολογνια στα μελη που δεν εχουν ιδεα απο αυτα...για να πανε και να ζητανε παραλληλες συνδεσεις σε καποιον ηλεκτρολογο που θα τους κανει το χατηρι και σε περιπτωση 1 στις 1000 να εχει το + στον αερα και να ακουμπησει το σασι και να τα παρουν ολα στο χερι???πολυ χειροτερο νομιζω!!!! γενικα δεν βοηθας τα μελη....τα φοβιζεις με την ημιμαθεια σου!!!

οσο για την ανωνυμια που ανεφερες δεν εχω κανενα προβλημα να σου πω οτι με λενε Μιχαλη Κοβερη!!!

τα συμφεροντα των μελων εδω μεσα δεν νομιζω να μην τα εξυπηρετουμε ΟΛΟΙ σαν οργανωτικη ομαδα μονο και μονο εαν δεις τι οδηγους εχουμε σηκωσει και ποσο βοηθαμε εδω μεσα αλλα χωρις να τρομαζουμε και να τρομοκρατουμε τα μελη ....

επισης ειδες που αλλα λες στο ενα ποστ και αλλα στο αλλο???
αλλο καμμενο στοιχειο βλεπε δευτερη περιπτωση που ανεφερα και αλλο ανενεργο που μαλλον εννοεις την πρωτη περιπτωση γιατι ανενεργο δεν υπαρχει...

κλεινοντας θελω να σου πω μην στεναχωριεσαι γιατι και πριν μπεις και γραψεις εδω μια χαρα ηξερα καποια βασικα πραγματα για το αμαξι και χωρις εσενα παλι θα συνεχισω μια χαρα να μαθαινω (χωρις να τρομοκρατουμε) και μπορεις να κοιμασαι ηρεμος γιατι δεν προκειται να σου στηλω ποτε ΠΜ για να σε ρωτησω κατι!!!!

καλη συνεχεια να εχεις σε αλλα φορουμ και μαθε να ρωτας οταν δεν ξερεις κατι και μην απαντας οταν εισαι ημιμαθης σε καποιο θεμα!!!!

turbomaniac

Hero Member
May 10, 2010
3,944
90
48
47
Ιωάννινα
Γιατι να τσακωνεστε όταν υπαρχει η λύση?
Αφηστε τα μίση και πιάστε τη μελέτη.
Η μπαταρία είναι άτιμο πράγμα και κρύβει πολλά μυστικά.
Χαμος στην πληροφορία.

Πρεπει να γραψω μακρόσυρτο και βαριέμαι οποτε θα αρκεστω απλα στα εξής (δηλαδή ρε μεγάλε αν εγραφες πολλά πόσα θα ήτανε?):

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ ΜΟΛΥΒΔΟΥ:
Οι μπαταριες θειικού μολυβδου, έχουν συνηθως 6 στοιχεία αποτελούμενα απο ισάριθμες πλακες μολυβδου και θειούχου μολυβδου (PbO2). Αυτες έχουν τρεις τύπους:
α. στις "παλαιου τύπου" που συμπληρώναμε υγρα (ΕΒΑΛΕΣ FLASH ΣΤΗ ΜΠΑΤΑΡΙΑ???), που τα στοιχεία ήταν χυμα μεσα στο διαλυμα H2SO4 σε νερο.
β. έπειτα βγήκαν οι AGX (κλειστού τύπου) οι οποίες έχουν την ιδια αρχη λειτουργίας, απλα τα υγρα "φυλακίζονται" σε "τζαμάκια" γυρω απο τα ηλεκτρόδια και μπαίνουν μια φορά μόνο στην αρχή.
γ. Τέλος βγηκαν οι GEL που απλα στα τζαμακια έχουν gel με Η2SO4, αντι νερό με θειικο οξύ. Στις μπαταρίες αυτες παγωνει το gel και πρεπει να τις βάλουμε .. στο φούρνο να ξεπαγώσει (έχουν βγει και ιόντων ηλιθίου  :D αλλα αυτες είναι τελείως αλλουνού παππα ευαγγέλιο.

Η ζωη μιας μπαταρίες εξαρταται απο τις συχνές φορτίσο/εκφορτίσεις.  Απο τις πολλές εκφορτίσεις οι πλακες Pb02 σχηματίζουν "πατινα" PbSO4 και έτσι δεν είναι δυνατόν να αντιδράσουν πλέον με τα ιόντα του H2SO4 με αποτέλεσμα "καμένο" στοιχείο. Μπαταρίες που είναι επίσης καιρό αφόρτιστες σχηματίζουν ΠΑΝΕΥΚΟΛΑ "πατίνα" PbSO4 και έτσι πάπαλα. "Καμένο" στοιχείο δεν σημαίνει απαραίτητα οτι όλη η μπαταρία θα έχει 0 βολτ. εξαρτάται απο την κατάσταση που έχουν και τα υπόλοιπα.  

Οι μπαταριες τυπου AGX καμια φορά χαλάνε επειδή... τελειώνει το νερό του διαλύματος θειικου οξέος και χωρίς νερο δε μπορούν να σχηματιστούν τα ιόντα.

Ετσι δεν είναι τυχαίο που χω αναστησει πολλες φορές μπαταρίες 3 χρονών κλειστού τύπου (AGX) σπάζονας το πλαστικό κάλυμα των στοιχείν και προσθέτντας απιονισμένο νερό.

Και επειδη όλα αυτα είναι άχρηστα στους πολλούς να θυμάστε το εξής:

Το αν μια μπαταρία είναι καλή ΔΕΝ μετριέται μόνο απο την τάση της αλλα απο το ποσο γρηγορα τη χάνει.

έτσι οι GEL μετα απο πλήρη φόρτιση πρεπει στα άκρα τος να βγάζουν 13 volt και στη μισή ώρα να έχου το λιγότερο 12.9. Αν έχουν 12.8 ή λιγότερο είναι ένδειξη οτι παμε για φούντο.

Αντίστοιχα οι κλειστου AGX πρέπει μετά απο πλήρη φόρτιση (πχ μισή ώρα ταξιδάκι) πρέπει να έχουν 12,8 και να μην πέφτουν κάτω απο 12,6.

Τέλος αυτες με τα υγρά ρέπει μετά απο πλήρη φόρτιση να έχουν 12,6 και να μην πέφτουν κάτω απο 12,4.

Συμπέρασμα: ΜΕ ΕΝΑ ΑΠΛΟ πολύμετρο των 5 ευρω μπορείτε ΑΝΑ πασα στιγμμή να ελέγχετε την κατασταση της μπαταρίας σας, χωρις να σας λενε παπατζολογίες τα συνεργεία. Μπορείτε επίσης να ελέγχετε την τάση φόρτισής της στο ρελαντί η οποία δε πρεπει να είναι μικρότερη απο 14V αλλα ούτε και μεγαλύτερη απο 15.5V

2ο συμπέρασμα: ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΗΝ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΦΟΡΤΙΣΤΗ!!! παρτε ένα φορτιστή 14V των 5 ευρω και φορτίζετε την μια φορά τη βδομάδα, εαν ΔΕΝ ΚΙΝΕΙΤΕ το οχημά σας.  

Γενικα δε χρειάζονται οι προσωπικές αντιπαραέσεις. Καθένας παραθετει τη χαζομάρα του, καθένας μπορει να υποστηριξει οτι άλλος λέει χαζομάρες, αλλα μέχρι εκεί. Το κάθε μέλος μπορεί να διασταρώσει την κάθε χαζομάρα και να βγαλει τα συμπεράσματά του.

Κάντε σύνδεση ή δημιουργήστε έναν λογαριασμό για να μπορέσετε να απαντήσετε.

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε μια απάντηση.

Δημιουργία λογαριασμού

Ανοίξτε έναν δωρεάν λογαριασμό. Είναι αρκετά απλό !

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Κάντε σύνδεση

Users who are viewing this thread